A Travellerspoint blog

Titicaca, Copacabana in Bolivia en Puno in Peru


View Zuid-Amerika on Lisake's travel map.

Vanuit Sorata nemen we de minibus richting La Paz, maar we stappen af in Huarina, het kruispunt met de baan naar Copacabana. In een wegrestaurantje kopen we een meeneem-trucha (forel) en wachten op de bus. We hebben geluk, de eerste bus is er al na 15 minuten en er zijn een paar zitplaatsen vrij. Als we in Tiquina aankomen, moet iedereen afstappen. De bus wordt op een soort platform het meer overgezet en wij nemen een bootje.

IMG_3069.jpg

Na een paar uur komen we aan in Copacabana.

large_IMG_3107.jpg

We lopen langs het strand, op zoek naar een hostal ons door Eugenio aanbevolen. Het is een lange wandeling met onze zware rugzak, maar het loont de moeite. Hostal Sol y Luna ligt aan de overkant van de baai van Copacapana, ver weg van al de toeristendrukte in het stadje. We worden verwelkomd met een mandarijntje en een coca-maté. We wandelen terug naar het dorpje, op zoek naar wat te eten, en we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang in het Titicacameer.

IMG_3085.jpg

Het is overal trucha wat de klok slaat in Copacabana. Voor ongeveer 5 euro eten we elk een lekkere forel.

IMG_3097.jpg

We hebben weer wat energie voor onze avondwandeling onder de sterrenhemel.
De volgende dag staan we vroeg op, om de boot van 8u30 naar het Isla del Sol te nemen. Het is het grootste eiland in het Titicacameer, waar een inca-ruïne ligt.

large_IMG_3143.jpg

De drie gemeenschappen op het eiland leven van de visvangst en het toerisme. Onze gids legt uit dat Titicaca komt van 'titi' of puma en 'kharka' of rots. Op het eiland is een rots met het hoofd van de puma. We wandelen via drie toegangspoorten naar het heiligdom.

large_IMG_3157.jpg

We komen bij een stenen tafel met 13 stoeltjes voor de hoge pieten en nog 4 errond voor de wachters. Hier werd en wordt nog steeds het Aymara-nieuwjaar gevierd. Verderop is er nog een heel labyrinth van ruïnes, waar de priesters verbleven.

IMG_3134.jpg

Na een lange bootrit terug naar Copacabana, nemen we de bus naar Puno, in Peru. Puno ligt aan de peruaanse kant van het Titicaca-meer en ligt 1 uur vroeger dan Bolivia, dat is dus weer een uur meer verschil met België.

In Puno, Peru aangekomen zoeken we een hostal. Voor 15 soles vinden we een luxe-hotel in vergelijking met Bolivia, tapijt op de vloer, een warme douche zonder elektrische waterverwarmer, een goede matras en WIFI. We moeten wat wennen aan de nieuwe munt, maar we hebben al snel door dat alles hier duurder is dan in het spotgoedkope Bolivia. Gelukkig bestaan hier ook de goedkope comedors waar je voor 2 sol (iets meer dan 50 eurocent) het dagmenu krijgt. In de namiddag maken we een uitstapje naar de drijvende eilanden op het Titicaca-meer. De eilandjes zijn gemaakt van totora, een dik soort riet. Op de eilandjes leven de bewoners voornamelijk van het toerisme. Ze laten ons hun huisje bezoeken, maar al snel moeten we naar de markt. De mannen maken de typische bootjes van totora na in miniatuur en de vrouwen borduren allerlei taferelen op kussenslopen. Om deze bevolking wat te ondersteunen kopen we een vrij dure kussensloop.

large_IMG_3188.jpglarge_IMG_3236.jpg

Terug in Puno nemen we de nachtbus naar Cuzco, waar Machu Picchu op ons wacht.

Posted by Lisake 18:44 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint